Vijf jaar geleden werd de Saoedische schrijver/blogger en activist Raif Badawi veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en duizend zweepslagen wegens godslastering. Vorige week heeft de International Humanist and Ethical Union (IHEU) een persoonlijk pleidooi van Raif’s vrouw, Ensaf Haidar, aan de Verenigde Naties voorgelegd.

In de VN-Mensenrechtenraad gaf Elizabeth O’Casey (Director advocacy van de IHEU)  een verklaring namens Badawi’s vrouw. O’Casey is ook internationaal adviseur van de Raif Badawi Foundation. In de verklaring roept Ensaf Haidar de mensenrechtenraad –  het orgaan dat ‘belast is met beschermen en bevorderen van de mensenrechten’ – op de druk op Saoedi-Arabië op te voeren om Raif Badawi, en anderen als hem, vrij te laten. “Het enige dat Raif heeft gedaan is oproepen tot vrjiheid van meningsuiting in zijn land.”

De verklaring werd ondersteund door een aantal mensenrechtengroepen als Reporters without Borders, Pen InternationalJimmy Wales Foundation, Raif Badawi Foundation, and the International Coalition Against Blasphemy Laws (ICABL). Saoedi-Arabië is lid van de Mensenrechtenraad van de VN en verplicht om ook zelf de universele mensenrechten te waarborgen.
Lees meer op de site van IHEU.

Wat doet het Humanistisch Verbond?

Raif Badawi is een van de ongelovigen die volgens het Humanistisch Verbond en andere organisaties, zoals Amnesty International, onze steun verdient. Openlijk ongelovig zijn is in 22 landen strafbaar, in 39 landen riskeer je gevangenisstraf. En in 13 landen zelfs de doodstraf. De groeiende groep ongelovigen en vrijdenkers heeft onze steun hard nodig. Dat doen wij door:

1. Informatievoorziening en training, bv. door informatievoorziening aan het COA, de IND en Vluchtelingenwerk.
2. Emancipatie van ex-moslims en vrijdenkers in Nederland door ontmoetingen te organiseren.
2. Bieden van een podium om persoonlijke verhalen te vertellen op radio, tv of in kranten.
4. Politieke lobby. We zetten dit onderwerp op de politieke agenda en vragen aandacht voor ongelovigen. Elk jaar brengen we samen met IHEU het Freedom of Thougt Report uit en bieden dat aan bij de Tweede Kamer.

Wil jij ook iets doen?

Steun ons en ga naar humanisme.nu