Het Humanistisch Verbond reikt op 24 september de Van Praagprijs uit aan hiphopmuzikant en tekstdichter Typhoon. Dat gebeurt tijdens Mag Het Licht Aan in Muziekgebouw aan ’t IJ. De jury, onder leiding van voorzitter Andrée van Es, roemt zijn vernieuwingsdrang als artiest, zijn engagement en zijn vermogen om mensen uit hun ‘hokjesdenken’ te halen.

Het thema van de belangrijkste, tweejaarlijkse humanistische prijs is menselijke waardigheid. Die is soms ver te zoeken, zo lijkt het, in deze tijd van polarisatie. De juryleden stuitten in hun zoektocht naar een winnaar op een onafhankelijke geest, een dappere verbinder en een onbevangen ridder. “Hij stelt kritische vragen zonder in negativiteit of cynisme te vervallen. Tegelijkertijd schuwt Typhoon de diepgang niet en voldoet daarmee aan het ‘zwaarste’ criterium van de Van Praagprijs 2017, de menselijke waardigheid. Typhoon lééft de menselijke waardigheid,” aldus het juryrapport.

Hij laat elke dag weer zien dat er meer mogelijk is dan de hokjes waarin steeds meer mensen lijken te leven. Hij is geen activist, maar zet mensen wel in beweging. Hij is een positieve geest, die  muziek,  poëzie en rapteksten verbindt aan filosofische inzichten.

Mag Het Licht Aan

De Van Praagprijs wordt uitgereikt tijdens Mag Het Licht Aan dat georganiseerd wordt door de Humanistische Alliantie, een samenwerking van verschillende humanistische organisaties. Typhoon stelt het dagprogramma samen waarbij zijn belangrijkste inspiratiebronnen het uitgangspunt zijn. Dat levert een wervelende zoektocht op naar wat menselijkheid behelst en hoe we met elkaar kunnen samenleven. Filosofie, theater, muziek, wetenschappelijke inzichten: alles zal voorbijkomen.

“We dragen allemaal de verantwoordelijkheid om de wereld in haar volle potentie te kunnen laten bestaan. Ik wil onze menselijkheid vieren: the good, the bad, everything.”

Aan dit evenement werken mee: Adriaan van Dis (schrijver), Jitske Kramer (corporate antropoloog), Boris van der Ham (voorzitter van het Humanistisch Verbond) én de winnaar van de inspiratieprijs Nasrdin Dchar (acteur).

Typhoon zal daar ook de inspiratieprijs uitreiken aan Dchar. “Naast één van de beste acteurs van Nederland, is Nasrdin voor mij een inspiratiebron, een tijdsgenoot en een bondgenoot. Hij bestrijdt het cynisme dat als een muur rondom termen als verbinding, liefde, multiculturaliteit, moslim en jezelf zijn is geslagen.”

Praktisch

Mag Het Licht Aan

Zondag 24 september,
Muziekgebouw aan ’t IJ, Piet Heinkade 1,
45 euro, EarlyBird-korting 37,50 euro, inclusief lunch
Meer Informatie en tickets: maghetlichtaanfestival.nl

Over de jury

De jury bestaat deze editie uit twee vertrouwde en vier nieuwe gezichten: voorzitter is Andrée van Es (Voorzitter Nederlandse Unesco-commissie) Bahram Sadeghi (journalist), Bert Janssens (directeur omroep Human), Daan Roovers (filosoof), Halleh Gorashi (Hoogleraar Diversiteit en Integratie) en Kris Sloot (radiomaker / contentmanager). Lees meer bij Nieuws en Achtergrond over de overwegingen van de jury en de selectieprocedure,

Jury Van Praag prijs 2017

Van links naar rechts: Bahram Sadeghi, Halleh Gorashi,  Kris Sloot, Bert Janssens,  Daan Roovers en Andrée van Es.

Over de Van Praagprijs

Met de Van Praagprijs wil de jury een persoon eren die in zijn of haar werk onorthodoxe zienswijzen en vernieuwende ideeën laat zien waaraan waarden ten grondslag liggen die van belang zijn voor het humanisme. De prijs wordt uitgereikt door het Humanistisch Verbond. De humanistische waarden die aan de Van Praagprijs verbonden zijn zoals gelijkheid, vrijheid, verantwoordelijkheid en zelfbeschikking. In 2015 won Adelheid Roosen de prijs. Ander winnaars waren Henk Oosterling (2013), Pieter Winsemius (2011), Karin Spaink (2009), Johan Simons (2007), Heddy Honigmann (2006). Zie voor meer achtergrond en nieuws http://www.vanpraagprijs.nl/

“Ik begrijp wel waarom sommige artiesten aan de drugs gaan of andere uitwegen zoeken. Maar ik leer steeds beter hoe ik moet handelen in het oog van de storm.”
In Human magazine (thema leugen en waarheid) verschijnt vandaag een interview met TYPHOON.